“Some people come into our lives and quickly go. Some stay for awhile and leave footprints on our hearts. And we are never, ever the same.”13.09.10
Monday, September 08, 2008
Corida
Coridele, deşi blamate de culturi diferite, sunt considerate un produs al artei pure în Spania. Corida înseamnă victoria omului asupra unuia dintre cele mai de temut animale: taurul. Totul contează, conduita celor care se află în ring dar mai ales egalitatea între forţe. Din această cauză taurul este rănit la începutul fiecărei lupte, pentru a egala astfel şansele între luptători..
Originile coridelor datează din secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea, foarte sprijinite pe atunci de Casa de Austria. Felipe al V-lea, primul rege Burbon, educat la Versailles a fost primul rege antitaurin; dar succesorul său, Fernando al VII-lea a fost cel care a încurajat şcolile de toreadori (Escuelas de Tauromaquia).
Locul în care se desfăşoară coridele se numeşte "La Maestranza" sau Plaza de Torros, iar aici, a ieşi pe poarta prinţului (La puerta del Principe), purtat pe umeri, este cea mai mare aspiraţie a unui toreador profesionist. În zilele noastre acest lucru se întamplă atunci când un toreador se retrage din activitate, moment în care îşi taie şi codiţa, pe care majoritatea toreadorilor o poartă ca un simbol al toreadorilor.
Sezonul coridelor începe în Duminica Învierii şi tine pâna în toamnă, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril, în Spania San Miguel. Cei mai celebri toreadori luptă în fiecare an în special în timpul celei mai renumite sărbători, La Feria de Abril.
O coridă cunoaşte 4 etape: În prima fază, toreadorii merg în capela din interiorul incintei şi se roagă, după care intră în ring. Lupta propriu-zisă cunoaşte şi ea trei etape: intră în ring „vara”, cel care testează puterea taurului (acesta este călare), acesta îi slăbeşte puterile taurului cu nişte săbii speciale. Intra apoi în ring „los tercios de banderillas” cei care testează starea animalului după pedeapsă. În faza a treia, care se numeşte „muletas” matadorul şi taurul stau faţă în faţă în ring.
Toţi cei care participă la coridă se numesc toreadori, însa cel care aplică lovitura de graţie şi îngenunchează taurul este matadorul. Dupa fiecare victorie, matadorul taie urechile taurului şi le prezintă publicului.
Cea de-a patra etapă a coridei este etapa premiilor. Publicul tace în semn de pedeapsă sau ignorare a matadorului dacă acesta nu a avut o evoluţie spectaculoasă, sau este primit cu urale sau cu trandafiri aruncaţi spre el.(sursa Wikipedia)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment