Wednesday, September 17, 2008

Femeia musulmana


Statutul femeilor in Islam

Femeile ocupa un loc foarte important In societatea islamica. Spre deosebire de alte religii, Islamul tine femeia la mare faima. Importanta ei ca mama si ca sotie a fost aratata clar de Profetul Muhammed (SAAS).

Profetul a spus: "Paradisul se afla sub picioarele mamelor noastre" Odata cineva l-a Intrebat pe Profet: "Cine merita cea mai mare grija din partea mea?" Profetul i-a raspuns: "Mama ta (el a repetat aceasta de trei ori), apoi tatal tau si apoi rudele tale cele mai apropiate".

In discursul sau de adio la 'Arafah, profetul a spus: "O, oameni buni, sotiile voastre au anumite drepturi asupra voastra si voi aveti anumite drepturi asupra lor. Purtati-va bine cu ele si fiti buni cu ele, pentru ca ele sunt partenerele sprijinul vostru."

Profetul a mai spus: "Cel mai bun dintre voi este cel mai bun fata de sotia sa."

Aceste zicatori demonstreaza clar pozitia importanta data femeilor In Islam. Dar mai exista barbati, In special In vest, care mai au Indoieli In privinta statutului femeilor In Islam. Pentru acesti oameni, femeia musulmana este considerata aproape ca un prizonier Intre cei patru pereti ai casei, o non-persoana, ca cineva care nu are drepturi si traieste sub dominatia barbatului. Aceste notiuni sunt total gresite si se bazeaza mai mult pe ignoranta decat pe cunoasterea Islamului. Unul din ritualurile tinand de Hajj este o plimbare rapida Intre As-Safa si Al-Marmah care este destinata rememorarii Intamplarii lui Hajirah (Hagar), mama Profetului Isma'il, care a alergat intre aceste doua dealuri pentru a gasi apa. Aceasta este o alta dovada a importantei date femeii de catre Islam.

Pentru a judeca aceste false idei ale oamenilor din vest, ar fi folositor sa studiem (examinam) atitudinea fata de femei in diferite societati din trecut.

In timpul civilizatiei romane, de exemplu, femeia era privita ca un sclav. Grecii o considerau un bun care se putea cumpara si vinde. Primii crestini le vedeau pe femei ca pe niste ademenitoare, raspunzatoare de caderea lui Adam.

In India, hindusii, pana curand, o considerau pe femeie mai rea ca moartea, molimile, serpii sau chiar iadul. Viata unei sotii se sfarsea cu viata sotului ei. in trecut, vaduva trebuia sa sara in flacarile rugului funerar al sotului.

In statul arab preislamic, femeia era considerata o cauza de durere si nefericire, iar fetitele erau cateodata Ingropate de vii dupa nastere.

In Franta In 587 CE, s-a tinut o adunare pentru a stabili daca femeia poate fi sau nu considerata cu adevarat o fiinta umana! Henri VlIl In Anglia le-a interzis femeilor citirea bibliei, si In Evul mediu Biserica catolica le-a tratat pe femei ca pe cetateni de o clasa inferioara. In universitatile din Cambridge si Oxford, studentii si studentele nu au avut drepturi egale pana In 1964. Inainte de 1850, femeile nu erau considerate cetateni in Anglia, iar englezoaicele nu aveau nici un fel de drepturi personale pana in 1882.

Daca retinem aceste imagini si privim pozitia femeilor in Islam, trebuie sa ajungem la concluzia ca Islamul le-a eliberat pe femei de stadiul intunecat al obscuritatii inca de acum 1400 ani!

Islamul este o religie a bunului simt si se acorda cu fiinta umana. El recunoaste realitatile vietii. Aceasta nu inseamna ca a recunoscut egalitatea femeii cu barbatul in toate privintele. Mai degraba, Islamul le-a definit femeilor indatoririle legate de structura biologica diferita. (2:228)

Allah nu i-a facut pe barbat si pe femeie identici, deci ar fi impotriva naturii sa existe o egalitate totala intre barbat si femeie. Aceasta ar distruge balanta sociala. Societatea n-ar prospera, ci ar avea probleme nerezolvate precum casnicii rupte, copii nelegitimi si distrugerea vietii de familie. Aceste probleme sunt deja raspandite in societatile vestice. Fete de scoala insarcinate, cresterea avorturilor, divort si multe alte probleme s-au acumulat datorita unei perspective prea tolerante si a asa numitei libertati a femeilor.

DREPTURILE FEMEILOR IN ISLAM

Allah a creat fiecare fiinta in perechi - mascul si femela (51:49). Inclusiv omenirea. Allah i-a onorat pe copiii lui Adam - atat mascul cat si femela. (17:70) Barbatii si femeile care cred, sunt unul protectorul celuilalt. (9:71) Allah Ii va rasplati atat pe barbati cat si pe femei in viata de dupa moarte. (3:1 95)

In Islam, femeia are o identitate distincta si separata. Islamul le-a dat femeilor dreptul la proprietatea personala. Ea este proprietara propriilor bunuri. Nimeni (tata, sot sau frate) nu are vreun drept asupra lor asa cum doreste, in limitele Halal (legal) si ale Haram (nelegal).

Islamul i-a dat dreptul la mostenire. Ea are o parte din proprietatea tatalui, sotului sau fratelui fara copii (9:7, 32, 176), in cazul in care acestia mor.

Ea are dreptul de a-si alege sotul. Nimeni nu-i poate opune o decizie peste vointa ei. Ea are dreptul de a cere separarea (Khula) de sotul ei daca mariajul lor devine imposibil de suportat. Daca un barbat se indoieste fals de castitatea unei femei acel barbat e declarat incapabil de a demonstra aceasta. (24:4) Aceasta arata cum e pazita onoarea unei femei de false acuzatii.

Coranul le cere musulmanilor sa le trateze cu blandete pe femei. (4:19) Tot acesta ii face pe sotii musulmani raspunzatori de Intretinerea sotiei lor. Femeilor, li se cere sa ramana ascultatoare si caste. (4:34)

O femeie are dreptul de a-si dezvolta talentele si de a lucra in limitele Islamului. Islamul permite unei femei maritate non-musulmane sa-si pastreze propria religie, iar sotul nu se poate amesteca in aceasta libertate. Acest lucru este aplicabil femeilor crestine si evreice casatorite cu soti musulmani.

DATORIILE FEMEII IN ISLAM

Islamul este un sistem de viata cinstit si echilibrat. Alaturi de drepturile femeii, se mentioneaza si Indatoririle sale.

O femeie musulmana trebuie sa aiba in considerare urmatoarele Indatoriri:
1. Credinta In Tawhid si practica Islamului in primul rand. O femeie musulmana trebuie sa-si practice Salah-ul, sa plateasca Zakah pe propria avere (daca acesta este aplicabil), sa mearga la Hajj ori de cate ori isi poate permite acest lucru. Ea este scutita de Salah si poate amana Sawm in timpul ciclului sau menstrual, dar trebuie sa faca dupa aceea zilele pierdute. Rugaciunea de vineri (Jum'ah) este optionala pentru femei.
2. Ei i se cere sa-si mentina tot timpul castitatea. Nu trebuie sa aiba relatii extra-maritale. Acelasi lucru este valabil si pentru barbati.
3. Este datoria ei sa creasca copiii conform nevoilor Islamului. Ea trebuie sa-si ingrijeasca familia si are un control aproape absolut asupra treburilor casnice, desi familia e condusa de consultatie si cooperare reciproca. Ea este regina familiei si vegheaza asupra vietii domestice.
4. Ea ar trebui sa se imbrace modest si sa poarte Hijab (basma de acoperire) cand iese undeva, sau cand va intalni barbati adulti printre rudele ei apropiate. (33:59, 24:30-31) Ea nu trebuie sa poarte haine barbatesti.
5. Ea este ajutorul sotului ei. O sotie credincioasa este asemeni unui acoperamant, izvor de pace, fericire si multumire pentru sotul ei. (30.21, 2:187)
6. Daca i se cere sa mearga Impotriva poruncilor lui Allah, ea trebuie sa-l Infrunte chiar si pe sotul, tatal sau fratele ei.
7. Se presupune ca ea va proteja proprietatea sotului si tot ceea ce-i apartine, in absenta acestuia.

Islamul considera ca sotul si sotia se completeaza reciproc. Nici unul nu-l domina pe celalalt. Fiecare are drepturile si indatoririle sale individuale, Impreuna ei formeaza o familie linistita si fericita care constituie baza unei societati unite si prospere.

Barbatul si femeia nu sunt egali in Islam. Ei au trasaturi fizice si biologice diferite. Islamul recunoaste conducerea femeii de catre barbat (4:34, 2:228), dar nu intelege prin aceasta dominatie.

Un barbat obisnuit este mai puternic, mai greu, mai inalt si are muschii mai tari decat o femeie obisnuita. Femeile pot ramane gravide si da nastere la copii, dar barbatii nu pot. Femeile tind sa fie sensibile, emotive si tandre, in timp ce, comparativ, barbatii sunt putin emotivi si mai practici.

De-a lungul istoriei, barbatii si femeile nu au fost niciodata tratati identic. Islamul le-a dat femeilor o dreapta pozitie, si nu au incercat sa atenteze la legile divine. Alte religii si filozofii nu au fost capabile de a exprima rolul exact si drept al femeilor pana astazi. In vest, femeile au fost aproape reduse la statutul unui obiect de placere si capriciu. Si femeile au fost tentate sa se autodegradeze, fara a-si da seama, in timpurile moderne devenind, in numele egalitatii, obiecte exploatate de catre barbati, iar sloganele despre libertate si egalitate le-au redus la obiecte de joc. Ele nu au castigat nici libertatea, nici egalitatea, ci mai degraba si-au pierdut locul natural in casa.(sursa http://www.islam.ro/articol.php?id_articol=6)

2 comments:

Anonymous said...

Draga Deea, tu crezi cu tarie ca ceea ce scrii despre aceste femei se si intampla? Sunt socata sa citesc acest articol, mai ales ca ieri ma uitam la un clip infiorator pe youtube.com legat de honor killings, maltratarea femeilor musulmane (arse cu acid pe fata, etc).

Deea said...

Ceea ce am scris aici e preluat de la adresa mentionata la final.Eu cred ca si acolo la fel ca si la noi sau oriunde in lume sunt femei maltratate, acum nu stiu in anumite culturi se intampla asta datorita tocmai lipsei de cultura sau chiar poate pentru ca religia o cere.In acelasi timp cred ca nu trebuie privit totul atat de radical... cred ca sunt si femei fericite si admirate chiar si la musulmani.
... stii ma gandeam ca si la noi in fiecare zi vezi sau auzi la stiri cate ceva asemanator.