Thursday, September 25, 2008

Kabbalah/Cabala Stiinta, Religie sau Moda



Termenul Cabala derivă de la cuvântul ebraic kabbalah care înseamnă primire, receptare. De fapt, limba ebraică, considerată una din limbile sacre, ca şi sanscrita şi greaca veche de altfel, a fost dezvoltată în mod special de către şi pentru cabalişti, pentru a-i ajuta să comunice despre chestiuni spirituale. Accesul larg la esoterismul Cabalei este realizat de abia la sfârşitul secolului XXI, prin “Cartea lui Zohar”, pentru că acum a fost necesară dezvăluirea înţelepciunii Cabalei manifestându-se o creştere a interesului umanităţii pentru spiritualitatea autentică. Aşa cum afirmă cabalistul Baal HaSulam, însemnătatea vieţii noastre este “ revelarea Dumnezeirii Sale către creaturile sale în această lume”. Deci, mai mult decăt în orice tradiţie, în Cabala, care este mult mai abstractă şi mai cifrată, revelarea Sinelui este o chestiune de dăruire din partea Divinităşii către noi, atunci când ne-am corectat, iar noi suntem cei care primim, datoită trezirii fiinţei prin studierea înţelepciunii Cabala.

Sinele în Cabala este chiar Dumnezeu manifestat în noi, energia lui Supremă, şi are un corespondent în inima spirituală. Trezirea punctului din inimă şi apoi împlinirea completă a acestui punct până la desăvârşire, este scopul pe calea spirituală a Cabalei.

Ceea ce trebuie să facă aspirantul la revelarea Sinelui pe această cale, este să merite revelarea. Pentru aceasta el trebuie să studieze texte autentice cabalistice (un bărbat trebuie să studieze cel putin trei ore pe zi obligatoriu, dar femeia nu neapărat, pentru că se presupune că natura feminină este înclinată spre evoluţie spirituală) şi să muncească mult în interiorul său, prin conştientizare şi iubire. Acestea, studiul şi munca, vor conduce pe aspirant la corectare, ceea ce înseamnă refacerea drumului înapoi prin cele cinci lumi subtile , superioare acestei lumi, către Creator şi Lumina acestuia Veşnică. Munca interioară trebuie să vină cu împrejurări potrivite: profesori, cărţi (şi Biblia este considerată carte cabalistică) şi grupul spiritual. Se caută astfel unirea cu Creatorul, care în ebraică se numeşte Boreh şi care provine de la alţi doi termeni ebraici: BO care înseamnă VINO şi RE’EH care înseamnă VEZI. Deci, cuvântul Creator este o invitaţie personală de a experimenta lumea spirituală. Creatorul în această tradiţie este una cu Natura, cu legea dragostei. Cărţile de Cabala autentice, fără explicaţii, sunt la fel de cifrate ca şi textele alchimice. Un neiniţiat nu ar înţelege nimic, decât ar citi o poveste frumoasă, însemnătatea spirituală rămânându-i ocultată. De exemplu, în tradiţia Cabala, Egipt înseamnă ego, Israel vine de la cuvintele ebraice Ishhar-lael care înseamnă direct către Dumnezeu, cel care are dorinţă să ajungă la Boreh, muntele Sinai este egoismul nostru pe care trebuie să îl surmontăm etc. De menţionat faptul că această tradiţie nu este o tradiţie religioasă, cum nici Yoga nu este, ci este o ştiinţă şi o metodă care ne ajută să ne schimbăm natura de a dori şi de a primi în natura de a dărui.

Etape pe calea revelării Sinelui în tradiţia Cabala

Prima etapă pe calea spirituală cabalistică este conştientizarea punctului din inimă (se referă la dorinta unica spirituală). De aici începe căutarea şi găsirea tradiţiei potrivite fiinţei respective, care să îi reveleze Adevărul. Noi suntem consideraţi dorinţe de a primi pentru a primi. Prin evoluţie, despre ale cărei metode am vorbit anterior, se ajunge să se depăşească egoismul şi să se transforme dorinţa din inimă de a primi pentru a primii în dorinţă de a dărui necondiţionat si in cele din urma a a junge in starea finala numita Ahava-„dragoste” a primii pentru A darui( a darui Creatorului) stare numita si Gmar haTikun-Corectarea Finala

Există o altă etapă pe calea aceasta, conştientizarea deplină a egoismului din noi. Nu se neagă şi nu se luptă împotriva tendinţelor aşa-zise inferioare ca în alte tradiţii, ci se urmăreşte conştientizarea deplină a tuturor tendinţelor egoiste, până când, în punctul culminant, apare dorinţa de a fi ajutaţi de Creator să depăşim egoismul.

Sinele este calitatea pe care ar trebui să o capete creatura, de a fi asemenea naturii, altruist. Punctul în inimă este caracteristic fiecărei fiinţe umane şi reprezintă însăşi dorinţa de spiritualitate. Trebuie ca fiinţa umană să-şi dezvolte acel punct în inimă către o dorinţă reală de a primi pentru a dărui. Dar nu oprice punct din inimă e trezit dintr-odată din cauza dorinţelor de mâncare, sex, bani sau cunoaştere. Etapa următoare este aşadar dezvoltarea punctului din inimă, iar atunci când în inimă nu mai există decât dorinţa spirituală, atunci eşti deplin inclinat corectarii egoismului, ceea ce corespunde revelării Sinelui

Dar, se spune că, în timpurile noastre, nu se poate ajunge la desăvârşire decât prin comuniune cu ceilalţi, prin coştientizarea deplinei interconectări între toţi şi a sufletului comun. Există patru etape de la trezirea punctului în inimă până la deplina lui dezvoltare: 1.dubla ascundere; 2. ascunderea; 3. revelaţia; 4. dubla revelaţie. După ascundere urmează încă 125 de trepte până la revelare şi dubla revelare.

Viziunea asupra realitaţii prin prisma Sinelui revelat

În primul rând dispare iluzia, manifestare a conştiinţei caracteristică tuturor tradiţiilor spirituale comentate în această lucrare. Şi se percepe interconectarea şi faptul că tot ceea ce există în viaţa exterioară oglindeşte de fapt interiorul. Înţelepciunea Cabala nu este interesată într-atât de aspectele percepţiilor paranormale, ci de trăirea iubirii universale şi a fraternităţii încă din etapele anterioare revelarii Sinelui

Etape ulterioare revelării Sinelui

Se presupune că Sinele individual nu se poate revela decât prin lucru în grup şi în mod deplin atunci când toţi oamenii vor atinge acest nivel spiritual. Există profesori de Cabala eliberaţi de egoism, se spune, însă în 230 de ani se spune că întreaga umanitate va trăi şi în lumea aceasta şi în cea spirituală, va trece MACHSOM-ul, adică va depăşi bariera, ecranul care se interpune între lumea noastrăî şi cea spirituală.

Trebuie însă parcursă scara spirituală, adică, prin liberă alegere, să ne întorcem către Lumina Suprema a Creatorului, la stadiul la care am fost creaţi dintru început şi să lucrăm la trezirea conştiinţei celorlalţi pentru ca realizarea planului Creatiei nu poate fii terminat numai atunci cand fiecare persoana de pe acest pamant v-a atinge cel mai inalt nivel spiritual,si astfel toata umanitatea se va unii intr-un singur suflet corectat idependent care este numit in cartile sacre ale Cabalei, Adam ha Rishon.(sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Cabala)

In viata multor staruri Hollywoodiene, Cabala a devenit un mod de viata, dar din pacate in viata unora reprezinta doar o un trend, un mijloc de a obtine notorietate.Unul dintre simbolurile Cabala este bratara rosie. Dintre sarurile cele mai cunoscute care au imbratisat aceasta stiinta/ religie/ intelepciune se numara si Madonna care de altfel este una dintre cei mai cunoscuti practicanti, Mick Jagger, Victoria Beckham, Winona Ryder, Courtney Love, Michael Jackson si pana cu ceva timp in urma Ashton Kutcher si Demi Moore care se pare ca s-au plictisit de Cabalala.

No comments: