Friday, October 31, 2008

Halloween


Halloween o sarbatoare pe care noi romanii suntem tare bucurosi sa o preluam de la "fratii nostri" americanii. Doamne cum ne place noua romanilor sa copiem totul...parca suntem lipsiti de imaginatie...nu putem crea nimic al nostru trebuie neaparat sa copiem.

La fel am facut si cu Dragobetele(de care spre rusinea mea am auzit foarte tarziu)...trebuia sa ii sarbatorim pe indragostiti in american style ca daca ii sarbatoream asa made in Romania ne statea in gat.

Urmeaza sa sarbatorim si Thanksgivingu' care este o sarbatoare anuala, în care se multumeste pentru bogatia recoltei din acel an. Ea se sarbatoreste în cea mai mare parte a Americii de Nord, dar mai ales in Statele Unite.Ce sa mai spun cu recolta la noi nici recolta nu mai e cea fost odata...dar cine stie s-o gasi vreunu' care o vrea sa multumeasca cuiva oricui pentru orice...si ne-om trezi cu un curcan mare pe masa (ceea ce mie imi aduce zambetul pe buze...imi place curcanul:)

Sa revenim la Halloween si originile acestei sarbatori, ca initial despre asta vroiam sa scriu:), dar m-am lasat dusa de val.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deşi în unele ţări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creştine a tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în ţările unde predomină creştinismul occidental — catolic şi protestant, deoarece în aceste culte creştine, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte ţări Halloween este serbat prin parade şi carnavale.(http://ro.wikipedia.org/wiki/Halloween)

No comments: