Saturday, August 30, 2008

Feng Shui in casa ta


"Feng shui (風水 pinyin : fēng shuǐ, literalmente "vântul şi apa") este un ansamblu de principii de geomanţie, care afirmă că formele şi mediul ambiant pot influenţa principiul qi (氣气, pinyin : qì = suflu). Scopul este realizarea armoniei locurilor în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător (Qi). Bazându-se pe teoria celor 5 elemente ( Pământ, Metal, Apă, Lemn, Foc ) şi pe principiile Yin şi Yang expertul feng-shui încearcă să reechilibreze forţele care se manifestă local pentru a ameliora, sănătatea, prosperitatea şi comportamentul persoanelor."

"Un qi positiv aduce noroc, un qi negativ aduce nenorocire. Cele patru centre de interes majore din feng shui sunt : bogăţia, fericirea, longevitatea şi copii sănătoşi."

"Primele vestigii atestând utilizarea feng shui datează din secolul al III-lea d.Chr."

"Simbolistica sugerează că aerul şi apa sunt cei doi curenţi de energie indispensabili vieţii pe Pământ."(Sursa Wikipedia)

Cateva obiecte cu simboluri si care au un rol important in feng shui :

Lumanarile:
Aprinderea unei lumanari este un mic moment de ceremonial, la indemana oricui, prin care puteti regasi linistea si profunzimea meditatiei.
Lumanarile au fost folosite in ceremonii si ritualuri spirituale inca din cele mai vechi timpuri in toate culturile popoarelor. Ele combina energia sacra a focului cu vibratia culorilor si cu forta gandului care dedica ritualul aprinderii focului pentru un scop anume. Alegerea culorii si a zilei specifice imprima o vibratie specifica acestui ritual.
Lumanarile insotesc toate ritualurile vietii si mortii (botez, nunta, inmormantare, pomenire), toate sarbatorile spirituale importante (Craciun, Paste), toate ceremoniile religioase, toate momentele festive din viata unui om.
Lumanarea de nunta sau de botez are scopul de a lumina noua cale pe care a pornit cuplul sau copilul nou nascut.
Lumanarile de pe tort au scopul de a celebra varsta implinita, dar si de a lumina anul care vine pentru sarbatorit.
Candela pastreaza vie memoria unei persoane decedate.
Artificiile sunt si ele un simbol magic al lumanarii, extins la nivel macro.
Lumanarile din brad, de altadata, s-au inlocuit cu instalatiile de pom, dar care imita de fapt tot lumina sacra a lumanarii.

Clopoteii de vant:
Clopoteii de vant sunt niste tuburi de diverse marimi si grosimi, confectionati din metal, ceramica sau lemn sau alte materiale rezonante, care produc sunete in bataia vantului. Au scopul de a restabili armonia si vitalitatea mediului in care sunt amplasati. Atrag norocul si prosperitatea, activeaza zonele mentionate pe harta Ba-Gua sau scad inflentele unor zone cu efecte negative: colturi, grinzi. In arta Feng Shui, toate obiectele care produc sunete (diapazon, boluri de metal sau de cristal, clopotei, gonguri, talgere) au eolul de a atrage energiile pozitive si de a le imprastia pe cele negative. Orientalii aseaza clopoteii in gradina, in veranda, in fereasta, fiecare adiere de vant declansand un sunet placut.

Fantanile de interior:
In arta Feng Shui, apa curgatoare atrage prosperitatea si norocul locuitorilor casei. Nu ajunge o fantana in exteriorul casei, ci protectia apei trebuie adusa si in interior. Totusi, elementul apa trebuie asezat in acele locuri din incapere/casa ce corespund elementului apa: ca element de activare, de mentinere sau ca element specific: nord, sud, est, sud-est.

Apa curgatoare activeaza energiile chi si pastreaza umiditatea atmosferei. Ea face ca lucrurile sa fie in permanenta miscare, pe cand apa statuta induce pasivitate.
Fantanile nu sunt recomandabile pentru zonele in care se cere liniste: dormitor, camera de studiu, pentru ca sunetul apei curgand poate fi deranjant.
In lipsa fantanilor special amenajate ca elemente de decor, va puteti pune imaginatia la treaba folosind boluri de apa proaspata pentru a crea un decor armonios: un bol cu apa in care ati picurat esente parfumate pe care plutesc flori sau lumanari colorate. In apa scufundati si cateva pietre de rau sau cristale semipretioase. (Sursa http://www.acvaria.com/index.php?p=home)

1 comment:

Anonymous said...

Foarte interesanta aceasta arta!