Sunday, August 31, 2008

Matrioshka


Opinia generala despre matrioshka ca ar fi o papusa traditionala straveche ruseasca, este din păcate numai un mit. Prima matrioshka ruseasca a fost slefuita si pictata intr-un atelier de papusi din Moscova, in sec XIX, dupa modelul unei papusi aduse din Japonia.

Modelul Japonez era executat cu mult umor, si reprezenta o multime de figurine dupa chipul inteleptului japonez Fukuruma - un batranel chel cu capul alungit in sus din cauza gandurilor nenumarate.

Prima matrioshka ruseasca reprezenta o grupa de copii: opt papusi infatisau copii de varste diferite, de la cea mai in varsta fetita cu un cocos in brate pana la un bebelus invelit in scutec.

Primele matrioshki care au fost puse in circulatie faceau parte din suita ’’Educatie pentru copii” si chiar daca se adresau copiilor, costau foarte mult si se bucurau de cerere mai degraba la adulti.

La sfarsitul sec al XIX-lea matrioshka a cunoscut un adevarat boom (senzatie). Ca raspuns la cererea neasteptata s-au ivit si producatori. Peste cativa ani practic intreaga localitate Sergheiev Posad se ocupa cu pictatul matrioshkai. Tot acolo s-a gasit un numar mare de strungari experimentati, dar si un material perfect: mesteacan si tei.

Se desenau variante familiale, batrani si copii.

Ca baza, desenele de pe matrioshka ruseasca infatisau fete si femei in sarafane si batice rusesti, cu cosulete, flori, paine cu sare, etc. Peste hotare, mai ales in Germania si Franta, papusile rusesti se bucurau de o popularitate foarte mare, ca urmare in sec.XX a inceput un export masiv de matrioshki. Curand ele s-au fabricat si peste hotarele Rusiei.

Asemenea altor popoare si rusii din Romania au adoptat aceasta papusa-suvenir, ce le-a fost adusa din Rusia de catre rude, pe care o considera drept un element de reprezentativitate (de identificare) cu cultura rusa si originile rusesti.

No comments: